22 Eylül 2014

Yavuz Sultan Selim küpe takarmıydı?



Yavuz Sultan Selim'in küpe takmasının sebebi olarak bazı kölelerin, kölelik alameti olarak küpe taktıkları ve Yavuz Sultan Selim'in de bu küpesini Allah'a köle olduğunu göstermek amacıyla taktığı söylenmektedir.

İslam'da küpe takmak kadına serbest kılınmıştır ve erkeklerin küpe takması caiz görülmemiştir. Giyim kuşamda erkeğin kadına, kadının erkeğe benzemesi yasaklanmıştır. Bu hususta;

Ebû Hüreyre (r.a.) den yapılan rivayete göre, Peygamber (s.a.v.) efendimiz bu karşılıklı benzemeyi lanetlerken giyim kuşam üzerinde durup ona ağırlık vermiştir. Râvî diyor ki: "Resûlüllah (s.a.v.) Efendimiz kadınlara mahsus elbise giyinen erkeği, erkeğe mahsus elbise giyinen kadını lanetledi."

Ömrünü İslam'ı yaymaya adamış olan Padişah bu Hadis-i Şerif'ten habersizmidir? Diyelimki habersiz yanında bulunan hocası İbn-ı Kemal Padişah'ı küpe hususunda uyarıp ikaz etmezmiydi?

Allah(C.C.) karanlık gecede kara taş üzerinde yürüyen kara karıncayı gören ve ayak sesini duyandır.Allah'a kulluk küpeyle ve börklü taçlı giyinmek ile değil amel, itikad ve hayat tarzıyla belli olur.

Yavuz Sultan Selim'e ait olduğu düşünülen portede, kulağı küpeli, boynunda inci kolyeli ve sarığında taç bulunması Osmanlı padişahlarının kıyafetleriyle bağdaşmaz. 

Yavuz Sultan Selim'in küpeli börklü taçlı şekilde gösterilmiş olması karalama kampanyasından başka bişey degildir.


Hilmi Kemal


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Ahsarla